Hvad er et halvmarathon?
Et halvmaraton er som navnet indikerer, den halve distance af et marathon. Løbet strækker sig over en distance på 21.097 kilometer. Der er en masse halvmarathons, som man kan tilmelde sig og de ligger typisk i foråret eller i efteråret. Halvmarathon distancen er også anerkendt af The International Association of Athletics Federations, og er med som disciplin til eks. EM & VM.
Verdensrekorderne på halvmarathon er uhyggelig hurtige. For mændene er det Jacob Kiplimo fra Uganda, som løb tiden 57:31 i 2021 i Lissabon. For kvinderne er tiden 64:02 som blev sat af Ruth Chepng’etich fra Kenya i 2021 i Istanbul.
Halvmarathon i Danmark
Vi har en masse unikke halvmarathons rundt omkring i Danmark. Der er selvfølgelig løb i de største danske byer København, Aarhus, Aalborg og Odense. Københavns halvmaraton, som altid ligger i september måned, er Danmarks største halvmarathon og byder løbere fra hele verden velkommen. København er nemlig en del af SuperHalfs, som er en ekstraordinær udfordring hvor man har 60 måneder til at gennemføre 6 forskellige halvmarathons i Europa.
Halvmarathon og Marathon Sport
Selvom vi hedder Maraton Sport, så vejleder vi og er eksperter i alle løbedistancer. Specielt halvmarathon er vi mange ansatte i butikkerne som elsker at løbe! Det er nemlig en rigtig god distance, hvor man kan give den gas og samtidig opleve hvad langdistanceløb går ud på. Vi deltager typisk i de fleste løb, og afholder events i forbindelse med de store løb i København. Vi har derfor ud fra vores erfaring, samlet 6 gode råd til dig som skal løbe et halvmarathon og delt dem op før, under og efter løbet.
Før løbet
1. Struktureret træning
Vi anbefaler, at man holder sig til en eller anden form for struktur i sin træning op til løbet. Om man følger en træningsplan, tilmelder sig en løbeklub, et løbefællesskab eller noget helt andet så vil dette være en rigtig god ide. Selvom det “kun” er halvdelen af et marathon, så er et halvmarathon meget langt og belastende for kroppen. Mange inkorporerer også en lang løbetur en gang om ugen for at vænne kroppen til distancen. Hvis man har et specifikt tidsmål, kan det også være en god ide at planlægge intervaller eller tempoløb i sin træning.
2. Kost
Træning og kost går hånd i hånd. Når man løber lange distancer, så lægger man et stort pres på ens krop. Kroppen har altså brug for energi til at holde sig i gang, og det er noget som kan være utrolig vigtigt at lægge ind i sin træning. Et godt råd til løb vil være at spise flere kulhydrater, og man kan også supplere sine lange løbeture med energi gels.
I sin kost er det også vigtigt at tænke på væskebalancen, da man sveder meget og kan tabe vigtige elektrolytter og salt fra kroppen. Derfor kan det være en god ide at supplere kroppen med elektrolytter både før, under og efter sin træning alt efter ens behov.
3. Udstyr
At have godt løbeudstyr kan være afgørende for om du får en god oplevelse til et halvmarathon. Vi anbefaler, at man har et par gode løbesko, som man både kan træne i men også er komfortable til at løbe den lange distance i. Ønsker man en hurtigere tid, kan man overveje at investere i et par carbonsko. Derudover er det vigtigt at tænke over det tøj man har på, så det ikke generer og samtidig er åndbart og svedtransporterende.
Som eksperter i løbeudstyr står vi altid klar til at rådgive dig, og vi tilbyder gratis løbetest fra begge vores butikker.
Under løbet
4. Intet nyt på race day
Dagen er kommet, træningen er gennemført, kroppen er klar og du skal nu besejre de mange kilometer. Her er det vigtigt at du holder dig til det du kender. Derfor anbefaler vi ikke at du løber i løbesko du aldrig har løbet i før, spiser noget du ikke er vant til, eller ændrer på dine daglige vaner. Hold dig til det som har virket i din træning, og så det ellers bare afsted!
5. Nyd det
Selvom et halvmarathon er langt, så er det også en unik og fed måde at udfordre sig selv på. Nyd publikummet og den stemning der er i gaderne, det er ikke hver dag en by lukker ned for dig. Det kan være du rammer "muren" hen mod slutningen, og her er det ekstra vigtigt at suge alt den energi til dig som du kan.
Efter løbet
6. Fejring og afslapning
Du har nu gennemført dit løb, og det er tid til at fejre det og give kroppen ro. Du har nemlig fortjent en pause! Læg benene op, spis din livret og nyd festlighederne med familie og bekendte.