Fra Ultraløb til Michelin

Theis Brydegaard om Udholdenhed, Passion og Performance

Hvad var det, der først tiltrak dig til ultraløb, og hvordan har din rejse i sporten udviklet sig?

Jeg gik til boksning, da jeg var ung, og løb var en integreret del af boksetræningen. På et tidspunkt begyndte løbet at interessere mig mere, og efterhånden ebbede boksningen ud – løb blev min ting.

Først var målet halvmaraton, sidenhen maraton. Jeg elskede at lege med halvmaratondistancen, da jeg var yngre. Den var nem at regulere på, og det var sjovt at eksperimentere med at blive hurtigere.

Maratondistancen var en helt anden snak. Her fik jeg for alvor smag for det mentale aspekt ved at løbe langt. Uanset hvor godt du forbereder dig, så er 42 kilometer bare langt, og du bliver nødt til at trække på både fysisk og mental styrke. Netop den mentale udfordring vakte min interesse for ultraløb.

Hvordan balancerer du din passion for ultraløb med din rolle som Head of Development på Alchemist?

Begge dele kræver dedikation, men mit arbejde på Alchemist har førsteprioritet. Løbet er dog en vigtig støtte – det er dér, jeg kobler af, rydder op i hovedet og finder kreativitet. En slags win-win.

Ser du nogle paralleller mellem ultraløb og gastronomi – kræver de samme mentale eller fysiske egenskaber?

Jeg har arbejdet på Michelin-restauranter i over 20 år, og det kræver, at du præsterer på et højt niveau hver eneste dag. Den dedikation, koncentration og vilje, det kræver, minder på mange måder om ultraløb.

"Det smukke ved ultraløb er, når man er så presset, at man kun kan være i øjeblikket. Der er en ro, som alle burde opleve bare én gang i deres liv."

- Theis Brydegaard, Ultraløber & Head of Development på Alchemisten.

Hvilket ultraløb har været din største udfordring, og hvad lærte du af det?

Uden tvivl Desert Ultra i Namibia. Jeg husker især tredje etape op mod checkpoint tre – 5-6 kilometer op ad bakke i hårdt terræn, kraftig vind og over 50 grader. Der havde jeg ramt min fysiske grænse og løb kun videre på vilje.

Da jeg endelig sad i stolen ved checkpointet, var jeg millimeter fra at give op. Jeg sagde til en dansk fotograf: “Jeg giver op nu.” Han svarede: “Selvfølgelig gør du ikke det.” Efter lidt lunken vand i hovedet og noget energi løb jeg videre. Det var helt vildt, at det lykkedes.

Jeg lærte enormt meget om mig selv lige dér. At man altid lige skal give det en tanke mere, spise lidt vingummi – og stole på, at kroppen er mindst lige så stærk som viljen til at fortsætte.

Hvordan strukturerer du din træning, når du samtidig arbejder i en krævende branche?

Løb har altid været min måde at stresse af på. Da jeg var yngre, elskede jeg at tage en lang tur efter en intens dag i køkkenet – jeg kunne sagtens løbe 20 kilometer klokken ét om natten på vej hjem. Det føltes aldrig som en forhindring for karrieren.

Senere, da jeg fik familie og et mere almindeligt arbejdsliv, blev den tilgang en styrke. Løb er mit frirum, og det hjælper mig med at balancere både arbejde og familieliv.

Min struktur er typisk kortere ture på hverdagsaftener – enten efter job eller børneputning – og så længere ture i weekenden.

Hvad driver dig til at presse dine fysiske og mentale grænser i både løb og arbejde?

Det fascinerer mig, hvor meget den mentale del fylder i ultraløb sammenlignet med kortere distancer. Jeg har altid sagt, at det smukke ved ultraløb opstår i det øjeblik, hvor du er så presset, at du kun kan være lige dér – i nuet.

Det gør ondt, og det kræver enorm koncentration, men der er også en helt særlig ro i det. Den tilstand driver mig. Samtidig er det paradoksalt, for man ønsker jo ikke nødvendigvis at presse sig selv helt derud – men det er også der, man lærer allermest.

Har du en fast rutine før et ultraløb – både fysisk og mentalt?

Jeg er en lidt doven løber og kan ikke lide at skulle omlægge alt for meget op til et løb. Derfor prøver jeg at løbe regelmæssigt hver uge, så kroppen er klar uden de store udsving.

Når det gælder ultraløb, handler det ikke kun om form – det praktiske betyder lige så meget. Udstyr, forplejning og løbsregler skal være i orden. Hvis der er styr på det, har jeg overskud til at fokusere på selve løbet. Det giver en langt bedre oplevelse.

Hvordan arbejder du med ernæring og restitution – både som løber og i dit professionelle arbejde med mad?

Slet ikke så meget, som jeg burde. Jeg elsker mad og vin, og fordi løb er en hobby for mig, har jeg aldrig haft lyst til at gøre kosten til en “optimeringsfaktor”.

Jeg hader, når mad bliver reduceret til brændstof. For mig er mad smag, kærlighed, håndværk og gode råvarer – ikke bare kalorier. Så selvom jeg ved, at jeg nok kunne blive en bedre løber med en mere målrettet kost, så tror jeg ikke, det kommer til at ske.

Til gengæld lytter jeg meget til kroppen. Det er mit vigtigste redskab for ikke at blive skadet. Jeg mærker, hvornår jeg kan presse citronen – og hvornår det er sofaen, der kalder. Og så er jeg virkelig glad for min foamroller og Volterengel.

Hvilket råd ville du give til nogen, der gerne vil kaste sig ud i ultraløb?

Kast dig ud i det – der venter nogle helt fantastiske oplevelser. Start småt, f.eks. med 6- eller 12-timersløb, som kræver mindre forberedelse end de store etapeløb.

Men vær opmærksom på, at ultraløb kræver mere planlægning end både maraton og halvmaraton – både fysisk og praktisk.

Hvad er det næste store mål for dig – enten i løb eller i din karriere?

Jeg er et godt sted i karrieren og nyder at være en del af et innovativt team på Alchemist. Her bliver jeg nok hængende – det føles rigtigt, og jeg har plads til både familie og løb.

På løbefronten vil jeg gerne dykke dybere ned i 6- og 12-timersløb. Jeg synes, det er vildt spændende at løbe den samme rute igen og igen og… igen.

Mit næste løb er 12 timer i Viborg i august. Derudover planlægger jeg at løbe The Druid’s Challenge i England til november, og i 2026 håber jeg at komme afsted til Jungle Ultra i Peru.

SHOP THEIS BRYDEGAARDS GARDEROBE

Hvem er Theis Brydegaard?

Hvis du interesserer dig for ultraløb eller gastronomi i verdensklasse, har du måske hørt om Theis Brydegaard. Som Head of Development på den to-stjernede Michelin-restaurant Alchemist og passioneret ultraløber har han bevist, at viljestyrke og dedikation kan føre dig langt – både i køkkenet og på løbestierne.

Theis har blandt andet gennemført Desert Ultra i Namibias ekstreme varme og flere 12-timersløb i Danmark. Han løber ikke kun for distancen, men for det mentale fokus og den ro, der opstår, når kroppen er presset til det yderste.

Hos Marathon Sport er vi stolte af at have Theis som sponsorløber – en inspirerende atlet og et jordnært menneske, der deler ud af sin erfaring med stor generøsitet.

Kilde: Endeavour