Af Maren Elise Skjerlie Gilling 

Troels Lykkegaard er Månedens Løber i Marathon Sport

”Jeg startede med at løbe, fordi jeg hadede at cykle i modvind”. Sådan beskriver Troels selv sin spæde start på livet som løber. Det var i 2010, og Troels vejede dengang 120 kg. Allerede efter 4 måneder måtte løbeskoene tilbage på hylden for en tid, idet Troels’ akilleshæl hævede til dobbelt størrelse under løbsbelastningen. Egentlig var Troels heller ikke blevet glad for at løbe, og det skulle snart gå op for ham, at den hævede akilleshæl ikke var hans eneste udfordring. Efter en 10 minutters konsultation hos lægen blev han sygemeldt fra sit arbejde som skolelærer og fik tilbudt piller. ”Jeg havde fået diagnosen depression”, fortæller Troels. Men han ønskede ikke at modtage lægens piller og opsøgte i stedet den helt nyuddannede psykolog, Christian Madsen (fra Fullperformance.dk (red.)). Det blev et møde, der kom til at ændre meget i Troels’ liv. Christian fandt hurtigt ud af, at Troels ikke havde depression, men at han led af en kombination af dårligt selvværd og angst. ”Jeg var bange for mine børn, bange for at falde i søvn og bange for, hvad mine kollegaer tænkte om mig, siden jeg ikke længere kunne passe mit job. Det blev en ond cirkel, og jeg kunne ikke finde vej ud af den”. Med hårdt arbejde fra Troels’ side samt kyndig vejledning og øvelser fra Christian kom Troels videre til et liv uden angst. ”Jeg skal blive ved med at udfordre mig selv, så angsten ikke kommer tilbage. DER er løb godt! Det giver mig mulighed for at bryde grænser, presse mig selv og lykkes. Det har også stor effekt på mit selvværd. Løb viser mig, at jeg kan langt mere, end jeg tror. På dage hvor hovedet driller, er det på med løbeskoene og afsted på en god, lang tur. Det hjælper hver gang”, fortæller han.

Balance

Troels’ nye mentale overskud gjorde, at han blev i stand til at tage kampen op mod de mange overflødige kilo. ”Jeg startede med at tælle kalorier, hvilket gjorde mig bevidst om, hvad jeg indtog. Jeg talte kalorier i 6 måneder. Og jeg var sulten i 6 måneder”, smiler Troels. Kiloene raslede af, og efter 1½ år havde han tabt sig 30 kg. ”Jeg oplevede at have taget kontrol over mit liv, min psyke og min krop. Der blev balance – en balance mellem løb, familie, arbejde og venner”. Troels oplever, at ”Tykke Troels” stadig bor i ham, og han passer fortsat på med, hvad han spiser.

Løb som terapi

Som tiden gik, begyndte psykolog Christian Madsen og Troels at løbe sammen. ”Christian havde startet Full Performance, så vi løb sammen. Det blev et rum, jeg kunne bruge til at tale om det, der var svært, men han gav mig også gode råd om løbetræning og vejledning. Han fik da også hurtigt gennemhullet mine forestillinger om, at jeg SKULLE løbe et ultraløb.” For Troels blev løb vejen til nye sociale relationer og et fællesskab af støtte og skulderklap. ”Angsten, nervøsiteten og de destruktive tanker kan sommetider vende tilbage, når et løb går skidt, selvom jeg er blevet bedre til at acceptere, at jeg ikke kan lykkes hver gang”, siger han.

”Jeg lever for de dage, hvor alt går op i en højere enhed. Det giver mig en følelse af ekstase. Det, at jeg har sat mig et mål, og det lykkes…… aaaah”, siger Troels, idet han læner sit hoved tilbage og smiler.

Så retter han sig op igen: ”Mine grænser er ikke nået endnu”.

Du kan følge Troels’ videre rejse her: KLIK