Aske C. Ekman

Mit særlige bidrag i Marathon Sport

Jeg har mest af alt leget med langdistance løb og optræning hertil – maraton og (indtil videre) kort ultradistance. Jeg er blevet helt tosset med trailløb, og håber meget på at kunne lege mere med det! Over de seneste 5 år har jeg beskæftiget mig med ’fladfodsløb’ – naturlig løbestil og meget lidt polstrede sko værende de største karakteristika.

Min foretrukne løberute

Jeg holder rigtig meget af at løbe rundt i og omkring Amager Fælled + Kalvebod Fælled. Selv om det er så fladt som en pandekage, så er der et nærmest uendeligt antal variationer af ruter man kan løbe, og improviserede ruter i disse to områder er et hyppigt forekommende element i min træning. Man skal heller ikke kimse af, at det er et af de største, bedst tilgængelige naturområder i Københavnsområdet – og så behøver man ikke engang tage et tog for at komme derud!

Et løb jeg særligt husker

Copenhagen Marathon, maj 2016. Mit første maraton og ikke tilstrækkelig træning op til løbet. Man kan næsten regne ud hvor det bærer henad. Kombineret med de 25-30 grader i bagende sol, havde jeg en ret fyldt liste af punkter hvor jeg helt sikkert kunne forbedre mig til næste forsøg, og jeg betragter mest løbet som en lærerig oplevelse snarere end en reel PR. Men for pokker, man lærer jo af sine fejl (forhåbentlig)!

Den præstation jeg er mest stolt over

Hammertrail 50km, 2017. Største sejrsoplevelse i min tid som løber – dels fordi det var mit første ultra i særdeles udfordrende terræn, dels fordi det gik så godt som det gjorde. Alt flaskede sig bare: nye grænser blev fundet, men også overvundet, jeg ramte plet med energiindtag og væskeindtag og jeg havde følelsen af lette ben størstedelen af vejen. Så skal jeg heller ikke forsøge at skjule, at jeg er inkarneret konkurrencemenneske, så det giver også et boost, at jeg tiltuskede mig en 2.plads på distancen.

Min foretrukne løbesko

Vivobarefoot Stealth: til de flade veje, de ikke så barske grusstier og bare byløb generelt er det en helt suveræn sko. God pasform, fantastisk ventilerende overdel til de lange distancer og fint designet sål med godt greb på asfalt, bane og let grus. Ligeså rigtig gode erfaringer med slidstyrken på sålen – har haft flere par, der har rundet de 1500 km før der slides hul på den 3mm tynde sål.

Vivobarefoot Primus FG: Super lækker letvægts trailsko til når alt er tørt, solrigt og lækkert. Perfekt greb i tørre trails af pakket jord, på græs eller løs skovbund – og så med en form, der virkelig komplimenterer sådan én som mig, med en ret bred forfod.

Salomon Fellcross 3: til de rigtig plørede, mudrede trailspor, jeg virkelig holder af at besøge i efteråret og vinteren. ’Kløerne’ på skoens sål griber ret godt fat om nærmest alt man kan støde på under mudder, blade og sne, og samtidig har skoen en god, tæt pasform, der holder den fast på foden uanset hvad man udsætter den for. Selv om skoen ikke umiddelbart er designet til det, virker det også som om den holder fødderne dejlig tørre, selv over lang tids leg i sporet.

PR på diverse distancer

5K: 17:00
10K: 36:30
Halvmaraton: 1:22:32
Marathon: 3:11:16 (forhåbentlig sub 3:00 efter Amsterdam Marathon 2017 midt-okt!)
50K: 6:17:00

Mantra

Dig deep. Then dig some more.