Mathias Kristensen er Månedens Løber i Marathon Sport. Fra at have haft en kampvægt på 139 kg, vejer han nu 71 kg. En smertefuld sygdom ramte ham, og Mathias blev tvunget til at lave om på sin livsstil og sit inaktive liv. PC, pizza og pølsehorn blev skiftet ud med løbesko.

Havde det psykisk svært

Mathias blev i 2015 hasteindlagt med galdesten og betændelse i bugspytkirtlen. Hans sygdom skyldtes dårlig kost og mangel på motion. Hans livsstil havde ikke gjort ham noget godt, og efter mange år som gamer tog han sit liv op til revurdering. ”Det, jeg havde gjort hidtil, havde ikke virket og jeg var ked af det. Jeg havde nok en mindre depression,” fortæller Mathias.

De første 500 meter blev de sidste

Han meldte sig ind i et motionscenter og startede sin løbekarriere med at gå på løbebåndet. Efter cirka en måned på løbebåndet løb han sin første tur med AaRun. ”Den første tur glemmer jeg aldrig. Jeg kunne ikke følge med længere end de første 500 meter!” Han byggede langsomt formen op, trænede på egen hånd, men løb også fortsat med AaRun. ”Jeg løb måske med den første kilometer, og så gik jeg tilbage til vores mødested. Når jeg kom tilbage, passede det med, at de første løbere kom rundt hjørnet, og vi fik talt sammen, ” fortæller Mathias. ”På den måde var jeg en del af fællesskabet, selvom jeg formmæssigt var et helt andet sted end dem”. AaRun har været en meget vigtig del af Mathias’ livsstilsændring. I løbefællesskabet har han fået støtte, opmuntring og en kæmpe respekt fra sine løbekammerater. ”Du ligner altså ikke ham, der startede med at løbe med os,” har flere af dem sagt. ”Jeg har den største respekt for, at han turde stille op i AaRun i noget, der minder om den dårligste form, man kan være i. Samtidig var han svært overvægtig. Det er der ikke ret mange, som tør, og der er da slet ikke mange, der bliver ved,” fortæller Simon Levisen Persson, medstifter af AaRun.

Jeg kæmper stadig

Udover at være blevet mere fysisk aktiv, har Mathias ændret sin kost. Fra at leve af pizza og pølsehorn skyllet ned med cola, gik han i gang med at tælle kalorier. ”Jeg levede en lang periode af 1200 kcal om dagen. Det er IKKE noget, jeg vil anbefale andre at gøre, men det virkede for mig. Jeg skal ikke tabe mig mere, så nu arbejder jeg med at normalisere min kost. Jeg kæmper dagligt med tanken om, at jeg kommer til at tage på igen. Det er noget fis. Der skal jo også være plads til udskejelser.” Mathias’ forældre var vigtige medspillere for ham i perioden, hvor han skulle ændre livsstil: ”Jeg gik mange ture med min mor om aftenen for at bearbejde de mange sure dage. Vi fik talt det hele igennem, så det fyldte mindre. Mine forældre har været en enorm støtte hele vejen.”

Sin egen motivation

To ting motiverer for alvor Mathias. Selv fremhæver han vennerne og fællesskabet i AaRun: ”Det er fedt, at der står andre løbere og venter på én, og at man har nogen at tale med”. Han bruger også sine løbeture til at gennemgå tanker, sortere i dem og få et mentalt overskud til hverdagen: ”Løb er blevet en form for meditation, hvor jeg bevæger mig gennem smuk natur og sætter den ene fod foran den anden. At jeg kan se det hele fungere, og at jeg forbedrer mine tider og løber flere kilometer end tidligere, er en motivation i sig selv.”

Drømmen

I november 2016 blev Mathias igen indlagt på sygehuset. Denne gang skulle han have fjernet 1,5 kg maveskind. Dagen før havde han løbet sin længste tur nogensinde på 32 km. ”Det, synes jeg, er en sjov historie, og det fortæller så meget om hans dedikation og vilje,” siger Simon Levisen Persson. Det satte hans løb lidt på standby, men drømmen om at løbe Copenhagen Marathon til maj lever endnu. ”Jeg er oppe at løbe 16 km, så jeg går benhårdt efter at debutere på marathondistancen,” siger Mathias, der løb halvmarathon på 1:46 i efteråret 2016.

Manden fortjener den største anerkendelse! Det er vildt at se hans forandring. Nu udstråler han selvtillid, overskud og den største livsglæde, jeg længe har set,” fortæller hans løbekammerat Simon.


Vi i Team Marathon Sport bøjer os i støvet og ønsker Mathias held og lykke med træningen! Vi glæder os til at følge dig i tiden fremover.

Skrevet af Maren Elise Skjerlie Gilling