Er det – under de absolut mest optimale betingelser – muligt for mennesket at løbe et marathon på under 2 timer? 

I den kommende weekend forsøger Nike sig med et banebrydende eksperiment. Eliud Kipchoge (Kenya), Lelisa Desisa (Ethiopien) og Zersenay Tadese (Eritrea) vil på Formel 1-banen i Monza, Italien, prøve kræfter med den magiske distance og forsøge at løbe de 42,195 km på under 2 timer. Lykkes det vil de skrive sig ind i historiebøgerne for evigt.

Det er endnu uvist hvornår forsøget præcist vil finde sted, da man afventer perfekte vind- og vejrforhold, men meget tyder på, at det bliver tidligt lørdag morgen. Marathon Sports udsendte korrespondent, Kasper Arnskov, vil løbende holde os opdateret fra Monza, hvor han følger løbet på tæt hold. I samarbejde med NBRO Running streamer vi løbet live fra vores butik på Åboulevard. Læs mere om dette arrangement her

Den nuværende verdensrekord på marathon-distancen blev sat i Berlin i 2016, da Dennis Kimetto (Kenya) krydsede målstregen i tiden 2:02:57 efter at have tilbagelagt de 42,195 km med et gennemsnitspace på 2:54. Skal det lykkes de tre atleter at løbe i mål i tiden 01:59:59 vil det kræve, at de holder et gennesnitspace på 2:50. Hvis enten Kipchoge, Desisa eller Tadese formår at ‘breake de to timer’ skal det pointeres, at det ikke vil blive registreret som en ny verdensrekord grundet de særlige omstændigheder der er omkring løbet. Formålet med projektet er udelukkende at finde ud af, hvorvidt mennesket fysiologisk er i stand til at løbe et marathon på under to timer.

Breaking 2 skoen: Zoom Vaporfly Elite
– Og hvilken sko løber man så i, når man skal forsøge at breake de 2 timer på marathon-distancen?
Nike har designet skoen Zoom Vaporfly Elite til nøjagtigt dette formål. De tre løbere vil hver især løbe i en unik specialdesignet version af denne sko på banen i Monza.

Det store spørgsmål er: Kan det overhovedet lade sig gøre? Vi har spurgt Kasper, hvad han tænker om projektet:

”Skoen gør det ikke alene. Skoen kan gøre noget i forhold til komfort og straight back, men der er mange faktorer der spiller ind. Vejret er virkelig en afgørende faktor. Er det varmt? Er det fugtigt? Dertil afhænger det af deres helbred på dagen, deres træning op til løbet samt deres nedtrapning og ikke mindst deres kost”. 

Han fortsætter: “Jeg tror ikke på, at de alle tre kan gøre det. De vil bruge hinanden op. Måske lykkes det for én af dem, men der er virkelig meget der skal gå op i en højere enhed. Jeg er 50-50”. 

Kan det lade sig gøre? – Hvad tror du?

Læs mere om løbet og de tre atleter her