I weekenden fredag d. 5. maj til mandag d. 8. maj havde Nike samlet interesse fra hele løbeverdenen, på Monza racerbanen uden for Milano, Italien. Årsagen var at Nike havde anmeldt denne weekend 3 verdensklasse atleter, Eliud Kipchoge (Kenya), Lelisa Desisa (Etiopien) og Zerseney Tadese (Eritrea), i stævne for at forsøge at bryde den mytiske 2-timers grænse på maratondistancen, Breaking 2. Den prioriterede dato var lørdag d. 6. maj, da dette ville være præcis 63 år efter Roger Bannister, som den første mand i verden løb under 4 minutter på en engelsk mile, også kaldet Drømmemilen. Både Roger Bannisters forsøg på milen, og Nikes forsøg på at bryde 2 timer på maraton er blevet kaldt umulige.

 

Historien bag

Historien forud for denne dato, er at Nike siden 2013 har arbejdet målrettet på, at udvikle en sko, der skal hjælpe atleterne med at bryde denne grænse og løbe hurtigere, end det nogensinde før er set på marathon distancen. I 3-4 år har Nike haft ca. 300 medarbejdere, hvis eneste fokus har været, at få alt til at gå op i en højere enhed omkring udvikling af skoen, træning af atleterne og alt andet omkring dette forsøg. Breaking2 teamet har bestået af eksperter inden for biomekanik, træning, design, materialeudvikling, ingeniørarbejde, ernæring, fysiologi og sports psykologi. Undervejs i processen har der været udviklet flere prototyper af skoen, som var blevet testet af mange verdensklasseatleter ved flere lejligheder, bl.a. løb alle 3 mandlige medaljetagere på marathondistancen ved OL i en af prototyperne. Eliud Kipchoge havde desuden testet skoen, da han vandt London Marathon i 2016 i ny løbsrekord i tiden 2.03.05.

 
I anledning af eventet havde Nike inviteret 150 udvalgte mennesker fra hele verden, heraf dog betydeligt flest fra Europa. Jeg var så heldig at være i blandt denne udvalgte skare, inviteret af Nike Danmark. Resten af gruppen bestod af medlemmer af løbecrews fra Europas storbyer, Nike Runcoaches og influencers (bloggere med tusindvis af følgere på Sociale medier), der alle blev indlogeret i en luksus teltlejr lige udenfor racerbanen. Udover mig, var der 14 kolleger fra løbebutikker fordelt rundt i Europa, som sammen blev sat i stævne af Nike på deres italienske hovedkontor. Her blev vi sat ind i hele udviklingsprocessen omkring Zoom Vaporfly Elite og hele setuppet omkring Breaking2, virkelig spændende at møde flere af menneskerne bag hele processen, samt blive introduceret for prototyper og den endelige model.

 

Heldigt for Nike var vejret helt ideelt lørdag d. 6, og det blev besluttet at igangsætte forsøget kl. 5.45, vi blev derfor vækket kl. 3.40 og sendt på en gåtur mod racerbanen. Da vi nærmede os start var det stadig bælgmørkt, og Nike havde sat et kæmpe lysshow op til eventet. Det var imponerende at se løberne komme forbi omgang efter omgang i et umenneskeligt tempo. For at løbe under 2 timer på et maraton, skal der holdes et gennemsnitspace på 2.51 min./km, dette svarer til 14 min. og 13 sek. på hver eneste 5 km. Det var dog lige så imponerende, at se pacerne, der alle var verdensklasse atleter, sætte alt ind på, at løbe perfekt pace og hjælpe løberne mest muligt. Allerede halvvejs stod det klart, at kun en af deltagerne, Eliud Kipchoge, havde mulighed for at indfri forventningerne. Han så dog stærk ud omgang efter omgang, og man kunne hurtigt mærke hvordan stemningen hos tilskuerne blev mere og mere intens, efterhånden som vi kom tættere og tættere på målet. Personligt troede jeg på succes indtil sidste omgang, hvor det var tydeligt at se, at Kipchoge blev træt og pacerne gjorde alt for at opildne ham til at presse alt energi ud i benene. Det var tydeligt, hvor meget pacerne levede sig ind i opgaven, og hvor glade de var, da de løb de tre løbere i møde efter mållinjen var krydset.

 

Sluttiden blev 2.00.25, var forsøget dermed en fiasko? På ingen måde. En sluttid så tæt på det episke mål, har gjort det klart, at det er muligt at løbe under 2 timer på maraton, og nu ved vi, at det kun er et spørgsmål om tid før det sker. Vi så 3 mennesker, med 300 eksperter i ryggen, kaste sig ud i et eventyr, som de fleste havde skudt i sænk allerede inden det var startet. Drømmen lever dermed stadig derude, og udviklingen indenfor løbeudstyr slutter aldrig.

 

Resten af weekenden var en stor oplevelse, hvor Nike havde kørt flere af de store kanoner i stilling, og vi mødte bl.a.

  • Paula Radcliffe – verdensrekordholder på marathondistancen 2.15.25
  • Joan Benoit Samuelson – den første kvinde, der løb et marathon, og vinder af det første OL maraton for kvinder. Hun satser desuden på, at blive den første kvinde over 60 år, der løber under 3 timer på et maraton
  • Shalane Flanagan – Medaljetager ved OL og indehaver af flere amerikanske rekorder
  • Carl Lewis – vinder af 10 olympiske medaljer, 10 medaljer ved verdensmesterskaberne samt tidligere indehaver af verdensrekorden på 100 m

 

Nike Zoom Vaporfly Elite vs. Nike Zoom Vaporfly 4%

De tre første fik vi endda mulighed for at løbe sammen med på Monza. En kæmpe oplevelse at løbe rundt med så store sportspersonligheder, der flittigt delte ud af gode råd og endnu bedre historier. Hvor meget skoen har betydet for det meget hurtige resultat på dagen, hvor der blev løbet over 2 % hurtigere end den nuværende verdensrekord, vides ikke, og Nike Zoom Vaporfly Elite bliver desuden ikke sat til salg i butikkerne. Til gengæld bliver det muligt at købe Nike Zoom Vaporfly 4 % i Marathon Sport, og Nike har både interne og eksterne undersøgelser, der viser en gennemsnitlig gevinst på 4 % hos de løbere, der har testet skoen. Det der giver skoen de gode egenskaber, er en nyudviklet responsivt skum, der på samme tid er enorm let og enormt stødabsorberende, hvorfor der kan laves en tyk sål, der føles dejlig blød, uden at skoen bliver tung. Inden i den bløde sål er der placeret en tynd kulfiberplade, som er bukket en bue, der giver en god udnyttelse af den energi løberen lægger i skoen.  Det bliver altså nu muligt, at købe en sko, der indeholder samme teknologi, som verdens bedste løbere har til rådighed. Måske kan dette være en hjælp på vejen mod nye personlige rekorder for mange ambitiøse løbere.

 

Skrevet af Kasper Arnskov Nielsen